24 שעות במושב גבעת יואב: כפר מונגולי, מאפייה, שמן זית ואוכל טוב

מושב גבעת יואב שבדרום רמת הגולן, הצליח להפתיע אותי בשפע הפעילויות שמציעים תושביו, רבים מהם עדיין חקלאים, ובעיקר במגוון. כפר אירוח חדש משנה את חווית הביקור במושב מה שהופך אותו לאתר חובה.

כשבני המושב עלו לקרקע אי שם ב-1969, הם היו בעיקר חקלאים. חלקם חלוצים בתחומם ברמת הגולן, והיום הם מחזיקים רפתות, מטעים, פרדסים וכרמים. לצד זה התפתחו בגבעת יואב כמה עסקי תיירות שהפכו את המושב ליעד מושלם ל-24 שעות. בואו לגלות.

14:00

זרעים של צבע

הגלריה של ציפי אחישחר פתוחה לקהל הרחב ובהרבה אהבה. ציפי, אמנית רב תחומית, הקימה אותה לזכר הוריה, שורדי שואה מהונגריה ואף הכינה מעבודותיה מעין פינת הנצחה.

כדור שני לניצולים, הנושא 'משואה לתקומה' מלווה אותה כל הזמן והיא חיה את זה. מצד שני עבודותיה מעניינות וצבעוניות ועל הסמליות היא מספרת בעצמה. בגלריה יש תערוכות מתחלפות, חלקן של עבודותיה, ולעתים תחת נושא מסוים, ובאחרות היא נותנת במה לאמנים נוספים. התערוכה שראיתי הייתה של 'רקמה ללא מילים'. מסתבר שלסבתה הייתה חנות סדקית, אז מהחומרים שניתן היה להשיג בחנויות שכאלה (בדים, חוטים, כפתורים, סרטים ועוד) היא הכינה סדרת עבודות. אגב אחד החללים בגלריה נמצא במכון החליבה של הרפת הישנה, בהחלט תפאורה מיוחדת.

הביקורים בתיאום: 050-833-6655

15:00

בא לי באיי גאלי

מתי בפעם האחרונה ישנם ביורט מונגולי? אבל אל מול נוף הכינרת? עכשיו זה אפשרי בכפר אירוח חדש בסגנון מונגולי שהקימו כמה משפחות חקלאיות מהמושב והסביבה. יורט הוא האוהל המשמש את הנוודים במונגוליה ובכפר החדש באיי גאלי (שמשמעו טבע במונגולית) יש 24 יורטים שכאלה. זהו כפר חדש רחב ידיים מטופח להפליא שחשבו בו על כל פרט. היורטים מחולקים לשניים: משפחתיים (עד 5 נפשות) עם מיטה זוגית ספות נפתחות ומזרנים, וקבוצתיים המכונים 'לינת סבתא' (עד עשר נפשות) עם מזרנים בלבד. בכל האוהלים יש מקרר, מזגן וערכת קפה וכמובן חדר רחצה.

האוהלים מעוצבים בפשטות שמתאימה מאוד לאווירה. לכל אוהל יש שולחן עם ספסלים בחזית ומלא מהנוף ההורס של הכינרת שנפרסת למרגלות הגולן.

https://www.facebook.com/baigalimong/

16:00

ספלאש

לחום הישראלי מצאו בבאיי גאלי פתרון יצירתי – ספלאש. במקום בריכה הקימו מתחם עם מתקני מים משעשעים ומזרקות כך שהורים וילדים יכולים להשתעשע ולהתרענן בצוותא. ילדים לא משתעממים לרגע, יש ליד הספלאש מדשאה כך שאפשר לרבוץ בין לבין ואפילו להשתזף

19:00

שקיעה נוגה

האמת שהשקיעה מבאיי גאלי היא טקס ארוך ומענג והיא ממש לא נוגה אלא מהפנטת. לכן את השעה של השקיעה אל תבזבזו על שום דבר אחר מלבד לשבת בחוץ ולבהות בה. זו חוויה מרגשת כל פעם מחדש, ולא יכולתי להפסיק לצלם את היופי. בחורף השקיעות מוקדמות יותר ועם עננים בשמיים הן דרמטיות ויפות לא פחות.

20:00

ארוחת ערב

אם אתם בעניין של בישול עצמי, תמצאו במתחם מטבח מרכזי מאובזר ומצויד לעילא. יש כאן כל מה שצריך לבישול ולהגשה: מקררים, כיורים, מקפיאים, מיקרו משטחי בישול, כירות גז ובחוץ עמדות גריל שולחנות וכסאות. יש גם ציוד מלא החל מסכום דרך כוסות וצלחות ועד סירים ומחבתות. נראה  שלא שכחו כאן שום פרט ולכן חוויית הבישול קלה ונעימה.

בא לכם להתפנק? יש במושב שתי מסעדות מקומיות: דודי'ס ומיכלי'ס. הוא – מסעדת בשר שעושה שימוש בבשר מתוצרת הגולן וכמה מהפרודוקטים. היא בית קפה מסעדה חלבי חדש יחסית, מעוצב בחן שקל להתאהב בו וגדול דיו כדי לארח משפחות מורחבות וחבורות. עד לפני חודשים הם דרו בכפיפה אחת באותו מטבח, אך מיכליס פרחה וזכתה לחלל משלה, צמוד לדודי'ס.

הלכנו על דודי'ס עם התפריט הלא יומרני והמנות הטעימות. דודי'ס ידוע בהמבורגר ובעיקר בצ'יפס ההולנדי הייחודי, אבל יש לו כריכים מעניינים שהולכים עם בירות מיוחדות והתוצאה מלבבת את החך. זה מקום שאיך שהוא תמיד עסוק והומה מה שהפך לחלק מהחן המקומי. שני המקומות כשרים ולכן סגורים בשישי ערב ובשבת.

www.dudis.org/

 

08:00

האופה והיינן

אחרי קפה של בוקר ביורט, יצאנו לבקר את האחים יותם ואלעד בן צבי. הראשון בעל יקב עין תאנה שבחצר הבית והשני הוא האופה המקומי. יותם הקים בחצר הבית יקב בוטיק קטן שמייצר כ-6000 בקבוקים בשנה מסוגים שונים. כיוון שהיקב נמצא במשק החקלאי הוא לא עורך סיורים או טעימות, אבל אפשר לקנות במקום.

אלעד אופה מדי יום שישי החל מהשעה 4:00 לפנות בוקר מגוון לחמים ומאפים ותושבי המושב עולים אליו לרגל. כשהגענו זכינו לצפות בגראנד פינאלה של יום האפייה שלו – שהתחיל כבר בליל אמש בלישות ובהתפחות. פגשנו עלם צנום, ביישן וחייכן, שחשוב לו לשמר שיטות ידניות מסורתיות של פעם עם מינימום התערבות מודרנית. אלעד לא למד אפייה מעולם, וגם השיגעון הזה הגיע במקרה בצבא. שבאחת הפעילויות הליליות, הוא מספר שהיה קור מקפיא ולאפו הגיע נחשול של ריח פיתות מאחד מאוהלי הבדווים שבסביבה. בו ברגע החליט שיפתח מאפייה. הוא התחיל בניסויים בבניית תנורי טאבון שהפכו אותו עם השנים למומחה, והוא בנה את התנור שבו הוא אופה, והמשיך במתכונים שלדבריו לא הצליחו בהתחלה אבל עם ההתמדה והזמן הוא שכלל ושיפר, עבד אצל אופים בארץ ובחו"ל השתלם וניסה עוד ועוד, עד שגילה מה נכון עבורו.

מה בתפריט? לחם אורגני, לחמי שאור מקמח מלא, כוסמין ותוספות. עם הדרישה הוסיף גם חלות, בגטים, בייגלה ולחמניות ויש גם מעין פוקצ'ות, סמבוסק ענקיים וקרואסונים.

מתי לבוא? כעיקרון הכי טוב החל משבע בבוקר, כאשר האפייה מסתיימת לקראת 9:30 והמקום נסגר לאחר שכל הלחמים נעלמו מהמדפים (וזה קורה מהרררר). רוצים כמות גדולה? כדאי להזמין מראש!

0509098024

10:00

ארוחת בוקר

הקלישאה אומרת שאם יש לכם לימון תעשו ממנו לימונדה, וזה מה שרותי ספונדר עשתה. כשנכנסים למרכז המבקרים שהקימה -לימונטו, שעושה הומאז' ללימון באשר הוא, מבינים כמה היא אוהבת לימונים, והם בכל מקום: על המפות והקירות, בצלחות ובציורים וכמובן בתפריט שרווי מהם. רותי, אשת חינוך לשעבר ומנהלת בית ספר, יצאה לפנסיה וכחקלאים מגדלי לימונים, היא הפכה אותם לפרויקט.

במרכז היא מגישה ארוחות בוקר לאורחי הצימרים, כך שהוא פתוח גם בסופי שבוע. התפריט עשיר במתכונים עם לימון: משקה לימונדה, לימון כבוש, ריבת מנגו ולימון, ממרחים 'מלומנים' ואפילו לימונצ'לו טעים טעים.

חוץ מזה יש סרט קצר והיא מספרת על סגולות הלימון כולל מגש טעימות ואפשר לרכוש מהמוצרים שאת כולם היא מכינה במקום (למעט הגבינות).

אנחנו נהנינו מארוחת בוקר מיוחדת ועשירה שהייתה מלווה בשיחה מעניינת עם רותי.

כל הפעילויות בתאום מראש: https://www.facebook.com/%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%95-1440708682888925/

11:30

קול שופר

הכנת שופרות, היא מסורת יהודית עתיקה ותקיעה בשופר מזוהה עם חגי ישראל המרגשים ביותר. אם שאלתם את עצמכם פעם איך מכינים שופר, ממה וכמה זמן זה לוקח? את התשובות תקבלו במרכז המבקרים שהקים שמעון קינן. שמעון הוקסם מהשופר עוד בהיותו ילד וכבר שהיה צעיר ניסה להתאמן בתקיעה על שופר מאולתר. למרות שעסק רוב ימיו במסגרות, חזר אל אהבתו כשפגש יצרן  שופרות שחיפש למי להעביר את הידע טרם פרישתו. שמעון לקח את המשימה על עצמו ולמד את רזי המקצוע, הקים בית מלאכה ייחודי ופיתח ציוד ייעודי והפך למומחה. במרכז נחשפים לתהליך הכנת השופר שהוא מרתק ולא מוכר, רואים עשרות שקי קרניים שמגיעים אליו מכל העולם, את המכונות שבנה ובהן הוא מטפל בשופרות ויש גם גלריה עם מוצרים מרהיבים. הסיור של שמעון מצחיק ומשמח, הוא עושה זאת בהנאה ועם הרבה הומור כך שלומדים ונהנים. לא עזבתי את המקום לפני שקניתי שופר שהתקבל בשמחה בבית.

https://kolshofar.co.il/

13:00

מרכז מורשת שמן הזית

כשאליעזר ומרים טויסטר התיישבו בגבעת יואב, הם הביאו אתם גידול חקלאי לא מוכר אל נופי רמת הגולן – את עצי הזית. אחרי שצפינו בסרט במרכז מבקרים שהקימו (במבנה שהיה לול הודים בעבר), התבהרה התמונה. משפחתו של אליעזר עסקה בגידול הזית בארץ ישראל עוד בצפת שלפני כמאתיים שנה. אבות אבותיו עבדו את האדמה, נטעו כרמים מסקו זיתים והכינו שמן זית, כך שהוא רק ממשיך את השושלת והמורשת. במקום היפה שלהם אפשר לטעום שמן, לשמוע סיפורים, לראות מסמכים ישנים, ליהנות מסדנאות ואפילו לשתות קפה ולהתרווח על מוסיקה טובה. בעונת המסיק בית הבד פעיל ואפשר לבקר ולהתרשם לקבל הסברים ועוד.

כאן אפשר גם לרכוש שמן זית ותוצרת נוספת מהגולן, ובכלל מדובר בזוג נעים לשיחה, שמקבל אורחים בשמחה ובאהבה.

www.toister-oil.com/merkaz_mevakrim

14:00

 

קצר ולעניין: מיזוג תיירות וחקלאות

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!

עוד בקטגוריה