24 שעות במושב כרם מהר"ל

איזה כיף להיות מושב כרם מהר"ל, לחסות בצלו של הכרמל ולצפות אל שמורת טבע ייחודית, להתברך בנוף טבעי ואנושי, להיות מוקף ירוק כל השנה ולהכיל מקבץ אטרקציות מעניין, לא תבואו?

לא רבים מכירים את מושב כרם מהר"ל, אבל מי שהציץ, 'נפגע' והתאהב בפנינה השלווה שממוקמת בפינת חן יפהפייה, ומי שטרם דרכו בו כפות רגליו, זה הזמן. המושב אמנם קטן אבל ההיצע בו מפתיע – בקטע טוב, אז למה לחכות, בואו נצא לדרך.

14:30

זרעים מציון

בגדול משתלות הן אתרים מסחריים נטולי עניין תיירותי, אבל 'זרעים מציון' היא לא עוד משתלה, אלא סיפור עם הקשר רחב לצומח הארץ ישראלי ולהצלתו. ציון סימנטוב גדל במושב להורים חקלאים שעסקו בפרחים, הקימו משתלה והוא התמקצע בתחום צמחי הבר. את הסיפור המלא תשמעו מפיו, אבל בזכות התמחותו הגיעו אליו אדריכלי הנוף של כביש שש, וביקשו ממנו מאות אלפי צמחים.
ציון הופתע אך הבין שנדרש מהלך יצירתי ויצא לשטח. הפתרון היה להציל את כל מה שנמצא בשטח, רגע לפני שהדחפורים יבטשו את האדמה, וכך העתיק פקעות ואסף זרעים ויצר בנק לריבוי וזריעה. עם תום העבודות נשתלו הצמחים בביתם החדש והפרויקט הוכתר בהצלחה. מאז אין פרויקט בארץ של כביש או מסילת רכבת, מחלף או מנהרה, שציון לא מגיע ראשון לשטח, מציל כל מה שיש מרבה ומזריע ומחזיר את פרחי הבר לשולי הדרכים. זו הסיבה שהמשתלה שלו היא בית גידול יוצא דופן שממנו יוצא הפלא הזה לרחבי הארץ. כדי ליהנות מהמקום ניתן להצטרף לסיור במשתלה, לחזות בפלא הזה שפורץ בחלקות, בחממות וברבבות העציצים והמגשים. בכל עונה אפשר ליהנות כאן מפריחה משובבת, בחורף אלה רקפות שחלקן בנות 200 וכלניות, באביב בן חצב יקינטוני, שושן צחור ומרבדי תורמוס, בקיץ נר הלילה החופי ולוע הארי ובסתיו חצבים. חלק מהפרחים נדירים כך שעל הדרך מצילים גם זנים נכחדים. המקום הזה נולד מאהבה לטבע, ציון באישיותו הצנועה והנעימה לא יחסוך סיפורים והסברים, אבל הוא לא יספר לכם שהוא אחראי על מהפכה תודעתית בתחום, ושהנוהל הוא שצוותים שלו מגיעים לכל שטח שנועד לבינוי ראשונים ועוסקים בהצלה ושימור. אפשר לקנות במקום פקעות וזרעים ולהביא את פרחי הבר גם לגינה הביתית.
https://seedsfromzion.co.il/

16:00

גלרית שתי וערב

במבנה של רפת משנות ה-50 ששומרה וקיבלה המון כבוד כשהוסבה לגלריית אמנות, מארחת דליה בונה את המבקרים שלה בהמון אהבה. הגלריה משמשת גם ליצירותיה של בתה יפעת להב, ושתיהן מפזזות בין עיסת נייר לסריגה, רקמה ופיסול כשהמוטו הוא שימוש חוזר שנותן חיים לחומר שסיים את ייעודו. על אף שהגלריה קטנה, היא גדושה בעבודות על הקירות, הרצפה, מדפים ושולחנות ואם יש משהו משותף להן הרי שזו הצבעוניות שפורצת מהן וממלאת את החלל בהמון רגשות. השתיים מציגות בתערוכות ברחבי הארץ, אבל הביקור כאן מקבל ממד מאוד אישי כי לדליה יש תשוקה גדולה לספר, להסביר ולהראות וזה  מדבק. הביקור ללא תשלום אך צריך לתאם מראש.
052-6730995

17:00

הטירה

אם אתם רוצים להרגיש צלבנים ללילה אחד וללון בין קירות אבן בני כאלף שנה שההיסטוריה ספוגה בהם, הגעתם למקום הנכון. הטירה היא אכן מבנה ארכיאולוגי חי מהתקופה הצלבנית שחלק גדול ממנו נהרס, והיתרה ניצלה ושומרה כפי שהיא היום.
הבית מרהיב ביופיו ומעוטר בקשתות וקמרונות אבן שממיסים את הלב. בקומה השנייה יש שתי יחידות אירוח, עם תקרות גבוהות, האחת רחבת ידיים ולאחרת גלריה ושתי מרפסות. יש ביניהן חלל משותף עם מטבח מאובזר, פינת אוכל ומרפסת גדולה שבזכות הגבעה עליה שוכן המבנה, יש ממנה נוף נהדר אל המושב הספון בחיקו של הכרמל. גם קומת הקרקע מוצעת לאירוח כשלמעשה מדובר בבית לכל דבר. אודי סטולר הבעלים, עסק בעבר בעיצוב וייצור של רהיטים ופריטים מעץ ברזל ואבן, כך שהוא שיפץ בעצמו ובנה הכל כולל רהיטים. התוצאה אלגנטית מאוד, תואמת את רוח התקופה המלכותית ומדובר בלא פחות מחוויה חד פעמית.
המקום יכול לארח גם קבוצה של עד 20 איש בשלושת החללים וזה מתאים למשפחות או קבוצת חברים/חבורות כאשר בגן הם גם עושים אירועי בוטיק קטנים. המתפנקים יכולים להזמין ארוחות שף. בין אפריל לאוקטובר עומדת לרשות האורחים גם ברכת שחיה.
https://www.facebook.com/Chof.Hacarmel/

20:00

ארוחת ערב

בתחנת הדלק אשר בכניסה למושב נמצא 'דיינר רוסה', מסעדה שגם נראית כמו דיינר אמריקאי, ושלקוחותיה הקבועים והמזדמנים קבעו במובן מסוים, את סדר היום הקולינרי. מתוך הביקוש הותאם התפריט לחך הישראלי והתוצאה היא דיינר אמריקאי אבל משודרג. לצד מנות המבורגר בכמה טעמים, יש ארוחות בוקר ישראליות שמוגשות כל היום, אבל לצדן גם מנות אמריקאיות של פנקייק. יש כריכים, סלטים, כמה בשרים ובחורף גם מרקים. כדי להפתיע את עצמי, בחרתי דווקא פנקייק מלוח, מנה גדולה של שני פנקייקס שמנמנים ותפוחים, שמגיעים עם ביצה רכה מעל ועלעלים ליד וזה היה ממיס מעונג. שימו לב שכאן מקבלים רוטב מייפל אמתי שמגיע מקנדה, ואם אתם עם ילדים, הסירו דאגה מלבכם.
http://dinerrosa.rest.co.il/

08:00

קפה וטיול בשמורת טוף כרם מהר"ל

הטירה אינה מגישה ארוחות בוקר, אבל כאמור יש מטבחון מאובזר שאפשר להכין בו ארוחה קלה ובכל מקרה יש חלב ומכונת קפה כדי להתחיל את היום. אבל הכיף הכי גדול הוא לצאת בבוקר אל הטבע ולשמורת טבע קסומה שנמצאת ממש בכניסה למושב. שלט גדול מודיע שהגעתם, ושביל כחול מוביל פנימה לשמורה. כיוון שזהו שטח חקלאי, יש בתחילת הדרך שער שהוא לרוב נעול, אז משאירים את הרכב וצועדים ברגל.
שמורת הטוף מאוד מיוחדת בשל הנסיבות שהובילו להיווצרותה. לפני כמאה מיליון שנה היה שטחה שקוע מתחת לים שכיסה את האזור, והר געש מקומי שהתפרץ יצר גבעות מחומר געשי, שחלקן בלטו מחוץ לפני הים. ככל שהים נסוג, התגלה הפלא ובו מחשופי טוף, סלעים געשיים ואפילו מאובנים. מסלול הטיול קל ומהנה, ומתאים מאוד למשפחות גם עם קטנטנים.
כדי להגיע ללב השמורה צועדים כקילומטר בשביל הכחול, וכשמגיעים לשביל השחור צריך לבחור בין מסלול ארוך לקצר. השחור הוא הארוך (כשלושה קילומטרים) הוא מטפס קצת בגובה עד לחורבת כביר, מקיף את ההר ויורד מצדו השני ומתמזג עם השביל הירוק – הקצר.
מי שמסתפק בקצר, ימשיך עוד קצת בשביל הכחול עד שיגיע לפינת הנצחה מרגשת ויפה במרכז השמורה לילד אורי להב, בן המושב שבילה המון בשמורה. השביל הירוק מתפצל לימין ולשמאל וכיוון שהוא מעגלי, לא חשוב היכן מתחילים.
בחורף ובאביב הפריחה כאן מסעירה, בקיץ חם ולכן כדאי להגיע השכם בבוקר או בערב.

10:00

ארוחת בוקר

אם הטיול חידד את בלוטות הרעב, אפשר לקפוץ שוב לדיינר רוסה, להתפנק על ארוחת בוקר, או להיסחף עם מנת פנקייק מושחתת. כאמור התפריט כאן קולע לטעמים רבים, לכן המקום כל כך פופולארי ומבוקש.

11:00

חוות מקורה

מאז שנות ה-80 פועלת בשטח הסמוך לכניסה למושב, חוות מקורה הוותיקה, שחרתה על דגלה שימוש בחקלאות אורגנית למען סביבה מקיימת. החווה שוכנת בלבו של הר געש קדום, שמתכתב עם שמורת הטוף ומשלים את הסיפור, ויש בה מגוון גידולים חקלאיים, החשוב בהם הוא של כרמי זיתים המשמשים לכבישה ולהפקת שמן זית.
מרכז המבקרים של החווה משולב עם בית הבד, וכשמגיעים בעונת המסיק, אפשר לצפות בתהליך הפקת השמן. במשך השנה יש כאן טעימות של שמן זית ומגוון מוצרים למכירה.
http://www.makura.co.il/

11:30

יקב אמפורה

במרחק הליכה מבית הבד, ניצב מבנה אבן גדול ומרשים שבו פועל מאז שנת 2004, יקב אמפורה. היקב החל בפעילותו כבר ב-1998 ומקור השם הוא בכדי היין המיוחדים ששימשו בתקופות קדומות לאחסון היין.
המשכן החדש והיפה משמש כמרכז מבקרים ולדברי רומן גורביץ, הסומלייה, תפיסת האירוח במקום, מתיישבת עם העלייה בתיירות היין שהולכת ומתפתחת. חלל הכניסה הגבוה כולל בר וכן תצוגת יינות וכמה מוצרים נוספים שעומדים למכירה, ובחלל האירוח הפנימי שולחנות ופינות ישיבה סלוניות ונעימות. כשמזג האוויר מאפשר זאת, כדאי לצאת למרפסת הרחבה שגובלת עם הטבע כך שהירוק חודר את חלונות הזכוכית השקופים הגדולים, ומביא פנימה נוף טבעי.
חובבי יין מוזמנים לסיור ביקב הכולל גם טעימות  יין. הסיור מתחיל בחוות המיכלים, החלל שבו מאחסנים את מכלי היין שאף הוא מושפע מהתפיסה האקולוגית סביבתית, ויש בו מערכות שונות שתומכות בגישה של חקלאות בת קיימא וזאת על אף שלא מדובר ביקב אורגני. הכרמים של היקב נמצאים ברמת הגולן ובגליל העליון, כך שבעונת הבציר קולטים כאן את הענבים ומעבירים למכלי התסיסה.
אחר כך ירדנו למרתף (זהירות קר) לחלל היישון שבו הוסיף רומן וסיפר על סוגי החביות שבהן נעשה שימוש, התנאים האולטימטיביים הנדרשים ליישון, העצים  מהם הן עשויות וזמן השימוש בחביות. היקב מייצר 80000 בקבוקים בשנה, מ-15 סוגים ובהם יינות זניים ובלנדים
מסיימים את הביקור בטעימות יין המבוססות על ארבעה סוגים, כשאפשר ללוות את הטעימות במגש אירוח עם גבינות, שמן זית, לחמים ואווירה משמחת לבב.
https://amphoraewines.com/

12:30

בוסתן תם

בין בית הבד ליקב מחבר שביל בן 200 מטרים, שלאורכו נמצא בוסתן תם, מרכז חינוכי אקולוגי על שמו של תם פרקש שנפל במלחמת לבנון השנייה. מפעל ההנצחה הזה אינו שלם בלעדי המסר הסביבתי שהוא חלק בלתי נפרד מהמקום, והבוסתן המטופח מממש את ארבעת העקרונות של החקלאות האורגנית: אחריות, בריאות, הוגנות וסביבה.
במתחם יש כמה אזורים. באחד לומדים על אגנים ירוקים ועל הטיפול במים, באחר יש כרמי גפנים שבהם עוסקים בהדברה ביולוגית ובחשיבותן של הדבורים להזנת העולם, כולל כוורת מיוחדת שקופה. יש חלקת זיתים שבעונת המסיק פעילה מאוד וגן ירק שבו מתנסים בעבודת אדמה אמתית, וסמוך לו מטבח חיצוני.
מה עושים עם כל הטוב הזה? המון. המקום מארח לפעילויות חינוכיות. באמצע שבוע מגיעות קבוצות ובסופי שבוע יש פעילויות מוגדרות למשפחות, כל פעם בנושא אחר (רדיית דבש, מסיק, יום כדור הארץ ועוד). הפעילויות כוללות פינות יצירה, תחנות הפעלה, סיורים ועוד. כעיקרון אפשר לשרוץ במקום שעות וליהנות מכל רגע כי מדובר בשטח אסתטי ונעים. אפשר להזמין מראש סיור מודרך של שעה וחצי, ואפשר גם להוסיף לכך סדנת בישול על טהרת ירקות הגן.
https://www.bustanthom.co.il/

14:30

מדי שנה בדצמבר ובינואר מתקיים באזור הכרמל פסטיבל במגפיים של עמותת התיירות כרמלים אשר מציע סיורים מודרכים, פעילויות, אירועי תרבות ועוד. מוזמנים להתעדכן ולהשתתף: www.magafaim.co.il/

קצר ולעניין: מלא כרימון ושובה לב

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!

עוד בקטגוריה