24 שעות בפסטיבל האוכל הכפרי מטה יהודה

"וזה הרגע הנה באה השעה" אומר השיר, והרגע הזה הוא שעתו היפה של אחד הפסטיבלים הטעימים והוותיקים בארץ, ששב למקורותיו בחודש מרץ, ומביא אתו גם השנה, משב רענן של קולינריה משובחת ואירוח ביתי – קבלו את פסטיבל האוכל במטה יהודה.

לטובת מי שאינו מכיר את התופעה, מדובר באירוע הסוציו-קולינרי הגדול במדינה, פסטיבל שמוקדש לאוכל ולאנשים, ומתמקד בבשלנים ביתיים, במארחים שפותחים את הלב, במסעדות שמגישות בימי הפסטיבל מנות ייחודיות או תפריטים לא שגרתיים, ביקבים ובמבשלות מקומיים, בחוות חקלאיות ובחגיגה שמחה של אוכל (והרבה) במנעד טעמים, סגנונות ומקורות לצד טיולים במרחבי שפלת יהודה שיופייה כידוע, כובש לבבות. בואו לטייל אתי

16:30

ירוק בהר

הדרך המובילה בין כביש מספר 1 למושב שורש, אמנם קצרה, אבל היא מהפנטת בנוף הסובב אותה. הקסם הזה מעמיק כשמגיעים למתחם האירוח במושב, שצופה מנקודה אסטרטגית גבוהה אל הגבעות של השפלה הגבוהה בואכה ירושלים ועד מישור החוף עם תל אביב באופק – מעין מבט ממעוף ציפור, נדיר בייחודו. אז לא צריך לראות את נפולי ולמות כדי ליהנות מפיסת נוף מרהיבה, 20 דקות מירושלים, וגן העדן הישראלי יכרע לרגליכם ויתפרס למרגלותיכם על מרחביו המוריקים.

מתחם הצימרים 'ירוק בהר' בנוי במורד גבעה כך שהיחידות מדורגות ונהנות מהנוף מרחיב הלב. זהו מתחם מטופח מאוד, בעל אופי כפרי. לכל יחידה מרפסת קטנה בחזית ופינת ישיבה, עמדת גריל וכן חלקת דשא והחלל הפנימי כולל חדר שינה נפרד חדר רחצה וסלון עם ספות נפתחות לילדים. יש גם מטבחון קטן אבל הוא מינימלי מבחינת תכולתו וכולל ערכת קפה בסיסית, מיקרוגל ומקרר ונטול כלים מכל סוג שהוא – מומלץ להביא. יש גם פינת אוכל כחלק מהסלון.

19:00

מוזה בהר

את היופי הנשקף מהמושב אפשר להעריך גם לעת ערב, כשהשמש שוקעת ואת הנוף מחליפים אורות מנצנצים. ממסעדת מוזה בהר, הצמודה לקבלה, אי אפשר שלא להתפעל מנקודת המבט המיוחדת שחודרת פנימה דרך קירות הזכוכית, וקרנבל האורות שבין תל אביב לירושלים, מוסיף לאווירה. גם ירון ויפעת ארמוזה התאהבו בלוקיישן שעורר בהם השראה, ועם האהבה לבישול ואירוח. פתחו את המסעדה 'ב-2014 וקראו לה 'מוזה בהר'. זוהי מסעדת שף בסגנון ביסטרו צרפתי (כשר) עם מבחר מנות קלאסיות אבל לא רק. התחלנו בסלט אנדיב עם פירות העונה ואגוזים וסביצ'ה מוסר שמלווה בכדורים פריכים מקמח אורז. מה עושים אתם? מפצחים כיפה אחת של הכדור, מוזגים פנימה את הסביצ'ה ונוגסים. הפריכיות המתפוצצת בפה משתלבת נפלא עם הרכות המעודכנת של הדג לכדי הרמוניה חדשה ונעימה לחך. בהמשך ניסיתי גם סלמון על איולי לימון כבוש עם אספרגוס ושעועית ולקינוח פאי לימון הפוך, גביע של שחיתות עם קרם לימון, שברי שוקולד לבן ועוגיות, ברוטב גרניטה מעוטר בשלפך בודד. היין אגב מגיע מיקבים באזור, יש גם עסקיות נוחות ואם תשאלו אותי, זהו אתר חובה ולו בזכות המיקום המנצח.

08:00

ארוחת בוקר פיקניק

אם אתם מאלה ששמחים לאכול את ארוחת הבוקר שלהם באינטימיות משפחתית, תאהבו את הקונספט של ירוק בהר. כאן אין חדר אוכל, וארוחת הבוקר מגיעה בסלסלה מקסימה אל החדר, בשעה שתבחרו (בין 8:00-10:00). מה בסלסלה? מגוון פרודוקטים ארוזים, שמרכיבים ארוחה קלה ומוצלחת: סלט ירקות, ביצים קשות, גבינה מלוחה ומארז גבינה קשה, זיתים, מאפים, שתיה קלה, סלט פירות לחמניות, חמאה וריבה. יש גם כלים חד פעמיים ומפה משובצת לפרוס על השולחן מול הנוף, ולהתענג. פשוט, מגוון ומשביע.

09:30

לטיול יצאנו

שפלת יהודה מתכסה בחורף בגלימה מוריקה שמחמיאה לתוואי הגבעות העגלגלות שמרכיבות אותה. בין לבין תמצאו בה חורבות עתיקות, שטחי בר, שדות חקלאות וחלקות מיוערות, וכל אלה יפים שבעתיים בזכות הפריחה שמסתערת על האזור ומפליאה בצבעים ובריחות. יש כאן עשרות מסלולי טיול אפשריים, ברגל, באופניים או ברכב – הנה כמה אפשרויות:

מחורבת חנות לעין מטע – מסלול הליכה קצר שמתחיל בחורבת חנות הסמוכה למושב מטע (כביש 375) וגולש אל עין מטע אשר בוואדי. החורבה היא שרידי חאן ביזנטי שברצפתו יש פסיפס. כדי לגלות אותו צריך להבריש את הרצפה (שימו לב שיש כמה ראשי מטאטאים במקום) אך חשוב להקפיד ולכסותו 'בתום השימוש'. החאן היה תחנה חשובה בדרך הרומית שעלתה מצומת האלה לכיוון בית לחם, דומה קצת לתוואי של כביש 375 הסמוך. מול החורבה יש מעין גבעת חול מוזרה. אחת המסורות גורסת שזהו קברו של גוליית הפלישתי. הגבעה נוצרה בגלל המנהג להשליך אבן על הקבר ועם השנים הצטבר שם גל אבנים מרשים.

שימו לב לשביל האדום שחולף בחניון. הקטע המזרחי מתאים גם לרכבי שטח, וגולש מטה לעין מטע, מעיין עם נקבה שופע בחורף ומזרזף בקיץ. לצדו עצי תאנה מגודלים ועבותים, בחורף הם בשלכת בקיץ ניתן ליהנות מפריים. אם תגיעו ברגל קחו בחשבון שצריך לחזור לחניון במגמת עלייה, אבל הנוף שווה את המאמץ. אורך המסלול פחות מקילומטר לכל כיוון. עין מטע מוצלח גם להפסקת קפה.

הקטע המערבי מוליך אל 'שביל הקיסר', והולך בעקבות הדרך הרומית העתיקה, היורדת אל עמק האלה. זהו מסלול קסום בלב יער פורח, קליל ומתאים למשפחות. חובבי אופניים ישמחו לשמוע שמדובר בסינגל פופולרי, טכני ואהוב. שימו לב שהדרך חוצה את הכביש פעם אחת – חצו בזהירות. המסלול קווי ואורכו כשלושה קילומטרים. הוא מסתיים בחניון וקל לעשות הקפצת מכוניות

 

12/13:00

טריו צהריים

מיקום ארוחת הצהריים תלוי ביום בשבוע בו מטיילים, ולא פחות מזה בהעדפות הקולינריות שלכם. בין אם אתם צמחונים, טבעונים או קרניבורים כבדים, לכל אחד הפתרונים, ולכם מוגשות בזאת שלוש הצעות מנצחות:

הצמחונית – אם תגיעו ביום שישי, תנו קפיצה ל-Chez Natalie במושב נחושה לבראנץ' מהחלומות. נטלי פונטנה אבו עלתה מצרפת והביאה באמתחתה את כל התרבות הקולינרית שעל ברכיה צמחה. אביה היה יינן, בבית הרבו לבשל והיא גדלה עם אהבה למטבח, למדה ואף שימשה כמורה לבישול וקונדיטוריה בפריז. מאז עלתה היא ממשיכה לעסוק באוכל והחל מהפסטיבל הקרוב, תארח מדי יום שישי בבוקר בראנץ' חלומי. המזנון עשיר אך משתנה עם עונות השנה. היו שם ניוקי רבוך, אספרגוס בוויניגרט, טוסט עם ביצה עלומה וסלמון מעושן, פשטידות בטטה ופטריות, פוקצ'ה שמנמנה, מאפה תפוחים וגבינת עזים ועוד. לקינוח הוגש פאי תותים אלגנטי, טירמיסו בגביע ומיני ברולה נפלאים. הבית של נטלי ממוקם בקצה הצפוני במושב ויש ממנו נוף הורס למרחבי עדולם, כך שארוחה משובחת בטאץ' צרפתי מול הנוף הכי ישראלי שיש, עושים את העבודה! https://www.cateringnatalie.com/

הטבעונית – מדי שבת החל מהשעה 12:00, לוקחת נורית הרץ ממושב מטע, קבוצה של 20 מטיילים ברי מזל, לסיור ליקוט וארוחה. לנורית היא שפית טבעונית וסיורי הליקוט בהדרכתה מתקיימים כל השנה, כי בכל עונה התוצרת אחרת. הסיור מתחיל בחלקת היער שבשולי המושב שבו היא מלמדת מה מלקטים ואפילו כמה מותר ללקט. היו שם חוביזה וחסת המצפן, פרכיון וגדילן, גזר קיפח ומרור הגינה. אחר כך חוזרים לחצר ביתה לארוחה מיוחדת של שש מנות מיוחדות וטעימות. על השולחן עלו ובאו רביולי סלק במילוי גבינת שקדים, פטאיר חוביזה, סלט עלים מלוקטים בוויניגרט הדרים, עם תפוז ושקדים, עלי מרוות ירושלים ממולאים בפריקי ברוטב ערק לימון, פסטו סלק וטחינת עגבניות ולקינוח קדאיף קרם שקדים ותותים בסירופ הדרים. הכל היה טעים ומפתיע ובעיקר בריא ומלא אנרגיה של הטבע. רוצים גם סדנת בישול? אפשרי אך בתיאום מראש בלבד, וכך גם הסיור והארוחה. http://www.nura-cooking.co.il/

לקרניבורים בלבד – את אבי ויעל רוזנבוים הכרתי כשעוד פתחו את ביתם לארוחות בשר מושחתות, אבל הגידול בביקוש הוליד את 'נפלאות הגריל הארגנטינאי" בקיבוץ נתיב הל"ה. מדי שבת מארחים השניים לארוחות בשר משובחות ונטולות רסן. אבי שקוע כבר 30 שנה בענייני אוכל והיה בין היתר מזכייני אל גאוצ'ו כך שמדובר באיש של בשר בכל רמ"ח אבריו ושריריו, עם תשוקה בלתי פוסקת לנתח מדמם והיכרות מעמיקה עם מושא תאוותו (לפעמים גם את ההורים). הארוחה כוללת מגוון סלטים ומנות ראשונות ובהן כנפיים, צ'וריסוס וירקות קלויים, ומנה עיקרית מתוך מקבץ לבחירה כמו אסאדו, אנטריקוט, שייטל או סינטה. חלק מהבשר מיובא מארגנטינה, להצדיק את השם המחייב. גם יעל חובבת מטבח ובישול ידועה, עוסקת בתחום שנים רבות ואמונה על הסלטים המרעננים ועל הקינוחים הנפלאים. החוויה במקום אותנטית, הגריל מעשן בלי הפוגה, הבשר נוטף עסיסיות והשמחה גדולה. https://www.facebook.com/grillsarigim/

15:30

בעקבות התורמוסים

אחרי החגיגה הקולינרית, תזדקקו להפסקה מתודית נוספת שעיקרה עוד טעימה מהטבע המופלא של האזור. בעונה הזו הכי כדאי לסיים באחד התלים הידועים ביותר בעמק האלה – תל שוכה, תל מקראי שהיווה נ.צ. חשוב בקרב המפורסם שבין דוד וגוליית, כשקבע למעשה את גבולות הגזרה של הקרב: 'בין שכה לעזקה'. התל היה מיושב לאורך השנים ויש בו עדיין שרידים ארכיאולוגים, אבל מוקד המשיכה הוא פריחת התורמוסים המרהיבה בעיקר מסוף פברואר אל תוך מרץ. היופי הכחול הזה יכול לבלבל את החושים, כי מדובר במסה היסטרית של פרחים שמכסים את התל בשמיכה כחלחלה. כדאי לטפס למעלה  ועל אף שזה קצר וקורע, בפסגה תגלו שהמאמץ משתלם. קחו בחשבון שהמקום עמוס בשבת, ובשאר חלקי השנה יש ממנו תצפית נהדרת  לאזור.

16:30

פסטיבל האוכל הכפרי יתקיים במרחבי שפלת יהודה בארבעה סופי שבוע בין התאריכים 1-23 במרץ. לרגל חודש האישה, יכינו כל המשתתפים מנה מיוחדת בהשראת נשים ובסימן "מחווה לאישה, אמא, סבתא". בפסטיבל יתקיימו לצד הבתים הפתוחים גם 'סיורים בין הסירים' מדי יום שישי, אירועים מוזיקליים, ביקורים ביקבים ועוד. כל הפרטים באתר מועצת מטה יהודה: www.tour-yehuda.org.il

קצר ולעניין: האירוע הסוציו-קולינרי הגדול במדינה

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!

עוד בקטגוריה