24 שעות בפסטיבל האוכל במטה יהודה

פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה מתקיים משנת 2001 והוא הזדמנות נהדרת להתוודע לבשלנים, ליצרנים, ליקבים, למבשלות ולמסעדות האזוריות שהוקמו במרחב לאורך השנים. בתחילת הדרך שימש במה ל-15 בשלניות ממגוון העדות שאירחו בבתים כל אחת בהתאם לתרבות ולמסורת שהכירה, והן הכניסו צבע, שמחה ועושר של טעמים. ההצלחה סחפה וגם בתי אוכל מסוגים וסגנונות שונים, הצטרפו לחגיגה הקולינרית והפסטיבל הפך לשם דבר. היום משתתפים באירוע עשרות בתי עסק שונים, כולל דור שני למייסדות, אבל יש גם אומנים ומוסיקאים, ובעיקר חווית אירוח שמחברת לסביבה, לקהילה ולאנשים בהרמוניה ואווירה  אישית ואותנטית. הכינו את הקיבות.

14:00

עיזה פזיזה

משק הצאן הקטן של משפחת צבן במושב טל שחר, עובד כמו פעם  ומתכתב עם הסביבה, קצב הבריאה והטבע תוך שמירה על פשטות ועבודת כפיים  אלון צבן התחיל אותו מתוך אהבה לחקלאות והתגלגל לתיירות, אך מקפיד לשמור על שיטות גידול טבעיות, והוא מטפל בעיזים, חולב, מיילד ומגבן. כשהגעתי למרכז המבקרים במושב, התקבלתי בקפה עם חלב עיזים (אל תפספסו, זה לא מה שאתם חושבים) ופלטת גבינות, דוגמא לארוחה שהם מגישים במקום כל השבוע. טעמתי את שחר (ממשפחת הסנט מור), את פקה (בסגנון פקורינו), את היוגורט הטבעי (טעים!) ויוגורט בטעם ריבת חלב, שאפילו אותה הם מכינים. אחר כך ביקרנו בדיר שהיה מלא גדיים צעירים מההמלטות האחרונות. הם כל כך מתוקים וידידותיים אז אפשר ללטף בכיף! במרכז אפשר ליהנות מסיורים וסדנאות גיבון (בתיאום), ארוחות קלות וחנות שרק בה אפשר לרכוש את התוצרת המשובחת.

izapzizadairy.com

15:00

מי אתה ג'ק ספארו?

בלב המושב תמצאו את 'ספארו' – בית קפה חלבי קטן ואיכותי שהקימו עינת ודניאל סוויסה שהתפריט שלו החזיר אותי לפעם. היא, שעוסקת במסעדנות כבר 20 שנה, רצתה מקום משלה והוא עזר להגשים. המוטו הוא טריות והאוכל נעשה במקום מחומרי גלם טריים. כל ביס בשקשוקה שטעמתי היה מלא בניחוח עגבניות והלזניה הייתה מועשרת בירקות משמחים  כמו ברוקולי, בטטות ופטריות. לצד האיכות גם המחירים שפויים במיוחד, וההיצע גדול  מטוסטים דרך פיצות ועד ארוחות בוקר רביולי סלטים וקינוחים – קליל ונהדר לכל המשפחה.

www.sparro.co.il

16:30

מה זה קאג'ה -CAJA?

כדי להגיע למרכז המבקרים של משפחת לוי בצפרירים, צריך לעבור בחצר דרך 'הגלריה של סבא'. ניסים האב שלמד מסגרות בצעירותו, הוא אומן שמפסל מגרוטאות יצורים מלאי הומור ודמיון. "חומר הגלם שלי מצוי בכל פינה ובחינם" הוא מספר והרעיונות נשאבים מצורת הגרוטאות: ברזים הופכים לציפורים, כלי בית לכלי נגינה, חלקי רהיטים לחרקים ועוד אינספור דוגמאות. במרכז המבקרים הוא מעביר 'כיתת אומן' בת שעה עם סרט על משפחתו, יש במקום גם חדר מורשת לתרבות הכורדית שהקים עם זוגתו ציונה ובתם גליה עורכת סדנאות שוקולד. לשוקולד היא הגיעה מתוך אהבת הבישול, האומנות והאסתטיקה. "אני אוהבת לשלב טעמים, לחשוב על הצורות ולקשט" היא מודה, ומייצרת שוקולד בוטיק מחומרי גלם משובחים. גליה עושה סדנאות להכנת שוקולד אבל הפעם חווינו סדנת טעימות שאורכה שעה שמלווה בהסברים על שוקולד והכנתו ומשלבת טעימות אז דגמנו שוקולד שקדים, מאצ'ה (תה ירוק יפני), פירות, תבלינים ועוד. בפסטיבל האוכל תהיה מדי יום שישי סדנת טעימות  אך גם במשך השנה כל הסדנאות בתיאום מראש.

פייסבוק: הגלריה של סבא, קאג'ה שוקולטרי

18:00

משפחת מטלר מארחת

למושב עגור הגעתי לקראת שקיעה, שעה נהדרת ליהנות מזוג מארחים לתפארת. לאה והיינץ הגיעו למושב לפני כמה שנים, קנו בית ישן והפכו אותו לפנינה. הם הקימו, יקב, 'מסעדה' שפעילה בסופי שבוע ושני צימרים: 'נוף גפנים' שצופה אל הנוף מהקומה השנייה, ו'הבוסתן' שחבוי בקצה הגינה בין עצי פרי ושיחי תבלין. הצימרים מתאימים לזוגות, הם שונים אך דומים ובעיקר מקסימים. יש בהם שילוב של כפריות ופונקציונאליות, ישראליות ונוחות. לכל אחד מרפסת פרטית ונוף שונה אבל חמימות ביתית מזמינה. מול הבית גדל לתפארת כרם קטן ויפה ולצדו יקב שהיינץ מייצר בו יין זני וכמה בלנדים שנמכרים רק במקום. בשבתות הם מארחים בחצר הקסומה בראנצ'ים מיוחדים ומגישים בהם מטעמים תוצרת בית שלאה רוקחת לצד גבינות משובחות. האירוח והשירות אישיים, המחיר יותר גבוה, אבל המגע, הסגנון והסיפורים מעצבים חוויה מיוחדת. אורחי הצימר יכולים להזמין ארוחת ערב ואני נהניתי מארוחה קלה וטעימה ומשיחה מרתקת אל תוך הלילה.

www.facebook.com/mettlerwinery

08:00

יום חדש הפציע

ארוחת הבוקר בצימרים של משפחת מטלר, מבוססת אף היא על מעדנים תוצרת בית ואם אין לכם תכניות קולינריות להמשך היום – אל תוותרו עליה (בתוספת תשלום – 120 שקלים לזוג). כיוון שידעתי שיום מלא בטעימות מחכה בפתח, הסתפקתי בקפה טוב והיידה למשימה.

09:00

אומנות בנעלים

את עינת קדמי משריגים פגשתי בסטודיו הביתי שלה ולא יכולתי שלא להתפעל. יחד עם בן זוגה שטפן שמסייע, היא מייצרת נעליים כבר כל כך הרבה שנים, ואם תשאלו אותה למה? היא תגיד "כי יש לי רגל בעייתית ולא מצאתי נעליים נוחות אז התחלתי לעשות". ואכן נעלי העור שלה שונות ומיוחדות, נוחות במיוחד ומחזיקות שנים, ועל כל זוג היא עמלה במשך שעות ומייצרת בשיטות של פעם, עם מכונות שנדמה כאילו יצאו ממוזיאון לאספנים, שהולכות ונעלמות מהעולם. לחפצים בכך היא מעבירה שתי סדנאות מיוחדות: 'מפגש על רגל אחת' לשיפור יציבה שנמשך כשעה וסדנא בת יומיים להכנת נעליים אישיות.

עינת הייתה היזמת הראשונה באזור שהביאה אליו את רעיון מכירות החצר של אומנים שבעקבותיהם נוסדו בתים פתוחים ואומנים מארחים ובזכותה יש לאומנות במטה יהודה מקום של כבוד כל השנה. והיא עדיין מחדשת ומתחדשת, ואפשר לבקר אצלה בחנות בתיאום כל השנה ומדי כחודש, וגם בפסטיבל, היא עורכת סוף שבוע נושאי שבו היא מפרגנת למקומיים ומזמינה לחצרה אומנים ויצרני אוכל ומחברת לחוויה של תרבות קהילתית אותנטית. כך פגשתי את הלן פרשטמן, רועת צאן מיוחדת עם סיפור חיים מרתק שמאמינה בטבע ובאמא אדמה ומציעה גבינות עיזים שהיא מייצרת הודות לעדר קטן שיש לה, ויהיה גם יריד אומנים בנושא 'מעשה ידיים' של בעלי מלאכות עתיקות עם מוסיקה ועוד.

פייסבוק: עינת – אומנות בנעליים

 

10:30

בית הקונטיינרים

במושב לוזית השכן חיים בבית שעשוי מ… קונטיינרים, סיגל ואיליה מגנס שמשלבים באירוח הביתי שלהם אוכל צמחוני, מוסיקה, קצת אדריכלות והרבה סיפורי חיים מרתקים. הבית האקולוגי שבנו הוא אכסניה לאירועים מזן אחר, לזוגות, משפחות וקבוצות. סיגל מנצחת על האוכל ויכולה לספר ניסים ונפלאות ממסעותיה כמדריכת טיולים בעולם, ואיליה מנצח על המוסיקה וייקח אתכם למסע מוסיקלי גלובלי בעזרת עשרות כלי נגינה שאסף. החיבור הזה מייצר חוויות מרגשות ונגיש כל השנה. בפסטיבל האוכל הם יארחו לקבלת שבת את הזמרת נירי דמסקי שקולה הרך מתערסל בצלילי חליל הצד של איליה ויחד מגיעים להרמוניה שמשרה שלווה גדולה ונעימה.

ilya05.wixsite.com/thecontainershouse

12:00

Beer Garden

מבשלת שריגים חוגגת שבע שנים ויזמיה ובעליה, אוהד אילון ועופר רונן, הם אנשי הייטק שהפכו את הבירה לסטארט אפ לא קונבנציונאלי ומציעים תרבות בירה ואוכל לכל דורש. כששומעים מעופר את סיפורה של המבשלה, אי אפשר שלא להתפעם מהנחישות, הדבקות במטרה והתעוזה של השניים שזכו בתחרויות של בשלנים ביתיים והצליחו להעמיד שורה של בירות מגוונות ומוצלחות בשתי סדרות: 'עמק האלה' ו-'רונן'. הבירה שלהם לא מסוננת או מפוסטרת לכן היא טרייה ובעלת טעמים רבים. בכל סופי השבוע נערך במקום Beer Garden – שמארח לבירה ואוכל שהולך עם בירה: נקניקיות טובות, שניצלים, צ'יפס, סלט תפוחי אדמה, פיצות ועוד.  טעמנו את הבירות מהקלה אל הכבדה, נשנשנו ובסיור במבשלה קיבלנו גם הסבר על תהליך הייצור וחומרי הגלם ותרומתם לטעם ולריח.

www.srigim-beer.co.il

13:00

שוניניס

אם גם אתם שואלים מה זה לעזאזל שוניניס, אז דוברי הספניולית יתרגמו לכם את המילה כ'שאריות', וטל שרביט הבעלים, מספר שבבית זו הייתה התשובה ל'מה יש לאכול היום?'. טל ואשתו שרה, בוגרי קייטרינג מקומי, ניצלו הזדמנות  והקימו ממש לאחרונה (מרץ 2018) מסעדה שמקדשת אוכל רחוב. במשך היום פועל החלק הקדמי ואפשר להזמין אוכל, לקחת ולשבת בכיף בחצר הקדמית או ליד הבר. בשעות הערב אותו אוכל בדיוק מוגש בחלל פנימי גדול ויפה שפונה אל נוף האזור המרגש ועל מגשי מתכת במקום צלחות. את כל האוכל הם מכינים במקום ומוסיפים נשמה יתרה לטעם ולטריות. לצד עראיס והמבורגרים, הם יגישו בימי הפסטיבל גם מנות מהמטבח הכורדי ובהן קובה, עלי גפן ומסבחאשווה – שילוב של מסבחה מוכרת עם חאשווה שהוא הכינוי שלהם למילוי של הקובה. אגב בימי שישי נמכר במקום אוכל מוכן בסגנון כורדי.

פייסבוק: שוניניס אוכל מחוץ לקופסא

 

 

14:00

פסטיבל האוכל הכפרי ה-18 יתקיים בתאריכים 27 באפריל עד 20 במאי 2018

שימו לב ל'סיורים בין הסירים' – ארבעה סיור אוכל  ובהם ארבע טעימות מגוונות שיתקיימו בימי שישי של הפסטיבל בשעות: 09:00-14:00. הסיורים מודרכים ויתנהלו באוטובוס.

מחיר למשתתף 130 שקלים בהרשמה מראש: 02-9958650

פרטים נוספים באתר הפסטיבל: tour-yehuda.org.il/events/1507

קצר ולעניין: תשלובת מרגשת של חדש וישן, עתיק ומודרני, אוכל, אומנות וחיים טובים

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!