24 שעות בפסטיבל ירוק ולא רחוק בשפלת יהודה

הנסיעה במרחבים הפתוחים שבדרום השפלה ואזור לכיש, היא קצת כמו ברכבת הרים, אלא שבמקום הרים יש גבעות רכות עגלגלות, שבתקופת החורף מתכסות בקטיפה ירוקה רכה. גם הכבישים כאן 'נחשיים', מתפתלים בתוך הנוף, עולים ויורדים בו ומאפשרים לו להפתיע שוב ושוב, והוא עושה את זה ביג טיים. בחודש מרץ, החודש הכי יפה באזור, מתקיים בתוך כל היופי פסטיבל 'ירוק ולא רחוק', סיבה טובה לטייל ולהתפעל מאזור שכולו טבע טהור

09:00

טיול בעיר בני החורין

הגן הלאומי בית גוברין מוכר בזכות מערות הפעמון המרהיבות שחפורות בו, אבל מעבר לכביש 35 יש אתר מעניין ומוכר פחות, אלאותרופוליס – עיר בני החורין. זוהי למעשה עיר רומית צלבנית ששרידיה ניכרים על פני השטח ובהם אמפיתיאטרון שהשתמר לא רע. ברשות הטבע והגנים הפרידו את העיר מהמערות ושדרגו אותה. כדי שהמבקרים יחושו את ההווי, הקולות והצלילים, והחיים המלאים שהתקיימו בה, יצרו מיצגים ויזואליים וקוליים. בין היתר יש בה המחשות צבעוניות שמבליטות את מהות המקום, כמו דמויות בקהל. חלק מההסברים הם באיורי קומיקס והפעלות, אבל כדי להפיח חיים הכינו מעין תסכית רדיופוני שאורכו שמונה דקות. הקהל מתיישב על הטריבונות וצופה בקרבות הגלדיאטורים ובעלי החיים בארנה, הוא שומע תכנית רדיו מן העבר עם שדרנים ופרשנים שמספרים על המתרחש, כאילו הזמן חזר 2000 שנה לאחור. בסופי שבועו יש פעילויות מגוונות למשפחות, אחרת כיף לשוטט במקום ולהתרשם מהמבנים היפים ומהמיצגים

לאתר עיר בני החורין

10:30

ליקוט או ניווט – לבחירתכם

חיידק הליקוט הוא כבר לא קוריוז מקומי, אלא חלק מהווי הטיולים הארץ ישראלי ויש עשרות לקטים שמחברים את המטיילים לצמחי הבר, מעשירים את הידע ומעבירים את תורת הליקוט בעל פה. אם שאלתם את עצמכם מה מותר ומה אסור ללקט ואיך אפשר להשביח את התפריט השגרתי, מפגש ליקוט יגלה לכם אילו צמחים גדלים בחינם בסופרמרקט של הטבע. טלאור כהן ממושב אביגדור, למדה בכלל לימודי סביבה וליקוט משך אותה מטעמי בריאות אבל גם חיבור לאוכל מקומי, ללא שינוע. את מפגשי הליקוט היא מעבירה באזור השפלה, ונפגשנו ביער המלאכים, יעד נהדר לטיולים ופיקניקים. יש ביער שבילי הליכה, כביש מעגלי (חד סתרי) שמתפצל ומושיט זרועות רבות עם שבילי עפר, וחופן בחיקו עשרות נקודות עם שולחנות פיקניק. בחורף משתוללת בו פריחה שנמשכת לתוך האביב והוא ירוק כמעט כל השנה בזכות עצי חורש. גם טלאור מלקטת כל השנה כי בכל עונה ההיצע משתנה. בחלקת יער קטנה מצאנו המוני צמחים ואספנו חסה, חלמית, פרחי חרדל, תלתן וציפורני חתול, אספרגוס פרסיון, שלח, טרשנית שרועה, כלח, גדילן ועוד. אחר כך התמקמנו על מחצלת להכין מכל הכיף הזה ארוחה. חשוב לציין שליקוט הוא תוספת לתפריט כך שטלאור מביאה עוד פרודוקטים ויחד מכינים תבשיל, סלטים פיתות ועוד. הכנו מפרחי כלח (שטרם פרצו מהקנה) תבשיל עם בטטה ובצל, סלט מעלים ופרחים בתוספת גזר מגורר, היה פסטו כוכבית ופרחי חרדל, טחינה ותה קנמון וסרפדים. ההכנות מלוות בהסברים והארוחה מיוחדת במינה. ניתן להזמין מפגשים פרטיים או להצטרף למפגשים בתאריכים נבחרים.

https://www.shvilhalikut.com/

אזור השפלה בימי סוף החורף, הוא יעד מופלא לטיולי טבע, ויש בו יופי מפעים, לא מעט בזכות הטופוגרפיה המיוחדת. אחת הדרכים ליהנות ולהתפעל מהמרחבים והטבע, היא באמצעות משחק ניווט עממי משפחתי, משחק כיפי, קליל, מגבש ומחבר. אנשי 'עגור ניווט' מארגנים באזור, ובכל רחבי הארץ, משחקי ניווט שכאלה, ובימי הפסטיבל תתקיים פעילות בשמורת הטבע גבעות גד שליד הישוב אמציה. גבעות גד היא שמורה מגוונת מלאה בקסם. יש בה חורשות, שדות ושטחים פתוחים, ובין הגבעות מתרוממת גבעה נישאה שמוכרת כשיח עלי. מה עושים? עודד עובדיה מתחיל בתדריך והסבר. הניווט מבוסס על מפה מפורטת בקנה מידה מיוחד (1:7000) הכוללת מקרא מלא כאשר זיהוי התחנות מאפשר ניווט מפרט לפרט, זאת אומרת אין בערך, הכל מדויק. יש גם דף חידות שצריך לפתור תוך כדי וכרטיסיה שצריך לסמן בפאנץ' בכל תחנה. התחנות (כ-15-20) הן בדרגות קושי שונות וכיוון שמדובר במשחק, ממשיכים כל עוד נהנים.  https://www.agurnivut.com/

13:30

ארוחת צהרים

ההתלבטות וההכרעה בין שלוש הצעות קולינריות להשקטת הקיבה, בשיאו של יום סוער מפריחה, מתנקזת  לדיון האם לאכול, איפה ומה הסגנון. במקום להתחבט איזו אלטרנטיבה להציע, בואו נחגוג את המגוון ונכיר את המועמדים האפשריים: את הגרסה הטבעונית פגשתם בחיק הטבע, הייתם שותפים לה ובהנחה שאהבתם את התוצאה ושבעתם – דיינו, אבל יש גם מצב אופציה צמחונית ואחת שאינה מתיימרת להיות אף אחת מהן.

חומוס, יאמר כל ישראל, הוא מאכל בסיסי, אבל חומוס טוב הוא חוויה שלא שוכחים, וכך גם את דואי מאור – האיש והאגדה המקומית. דואי התחיל את קריירת החומוס, בדוכן פיתה עם לבנה. את החומוס הוא הכין בבית למשפחה ולחברים, ופעם אחת ניסה גם למכור והבין שמדובר בלהיט. כבר שנים שיש לו קרון קטן ומקסים סמוך לכניסה למושב לכיש (ליד האקשן פארק), ובין העצים בחורשה הקטנה אפשר ליהנות מהכיף הזה שפעיל גם בסופי שבוע. מה בתפריט? ארוחות בוקר עם שקשוקה או חביתה, ירקות, לבנה חומוס ופיתות. יש גם זיתים וסחוג חריף לחובבים. קנקן תה עובר בין השולחנות חופשי והאווירה משוחררת. דואי מאכיל את התושבים, את העוברים והשבים וגם את המטיילים, כל השנה, למעט ימים גשומים במיוחד, לכן תמיד כדאי להתקשר מראש: 0523920319

במרחק הקצר שבין החניה לבית של אריאלה אלוש בשקף, כבר התבשמתי מניחוח האפיה שהתפזר באוויר ואיים לכלותני,. אריאלה היא מאלה שאירוח ביתי הוא לא מילה גסה עבורם, ההפך, היא כל כך אוהבת ונהנית מזה שאפילו הרחיבה את שטחי האירוח כדי שיהיה עוד ספייס. מי שמגיע לא רוצה לעזוב, ולרוב אם אין לו ברירה אז הוא גם חוזר בהזדמנות אחרת, עם החמות, עם החברים או עם כל המתנ"ס השכונתי, לא בהכרח באותו סדר. יש לאריאלה מבחר עצום של מנות ותפריטים שמתחיל בארוחת בוקר נמשך בארוחת צהריים מלאה חלבית או בשרית, ומסתיים בקינוחים קלים, אבל לא ככה היא התחילה. לאמא שלה היה קייטרינג וכשעזרה לה בצעירותה למדה תוך כדי תנועה את המתכונים, גם האותנטיים, 'לפי העין'. בהמשך הובילו אותה הנסיבות לנסות דוכן פריקסה וג'חנון באירוע מקומי, והשאר היסטוריה. עד עצם היום הזה  אבל עד היום אומנותה והתמחותה של אריאלה הוא הפריקסה, כמו שם אמצעי שמלווה אותה. היא מארחת כל השבוע ובונה לכל אורח תפריט מותאם, וסופי שבוע הם להיט בחצר שעמוסה בסועדים מטעמים והאווירה. היא מגישה שקשוקה, ג'חנון, פיצות, קישים, סלטים, בשרים, קוסקוס ועוד. אני התכבדתי בלביבות בטטה, טורטיות ממולאות בסלט ואבוקדו, גלילות חצילים ממולאת גבינה, בייגלה שאפתה ועוד. בוא פתוחים, תאמו את הביקור מראש (תמיד) ואחר כך ספרו לי איך היה: https://yarok.touryoav.org.il/?p=1021

15:00

על הסוס – חוות רגעים

במושב שקף נמצאת חוות הסוסים של חיים ארביב, לא חווה רגילה, אלא כזו שהסוסים שלה משתתפים בתחרויות, וזוכים לא מעט. חיים הוא איש מקצוע בתחום, הוא מלמד רכיבה ומאלף סוסים ולכן טיולי הסוסים שלו שונים מכל מה שהכרתם. הוא גם אדם לא שגרתי, קפדן ומלא אהבה לסוסים וזה ניכר גם בהדרכה שלו. כשעליתי על 'חנה' קיבלתי הנחיות שמעולם לא ניתנו לי. הוא הסביר לי שהסוס קולט את שפת הגוף של הרוכב ושהוא בודק אותו, והאמינו לי שחנה לא הפסיקה. הייתי צריכה לשחרר את הרגליים, להתיישב על העכוז ולא להישען על האוכף, להושיט ידיים קדימה כל הזמן, לאותת לה אם לפנות ימינה/שמאלה על ידי משיכת יד ולעצור במשיכה נחושה. כאילו שלא רכבתי מעולם. אבל כל אלה התגמדו לעומת הטבע שבו רכבנו, הפריחה שהשתוללה בכל צבעי הקשת והנופים שהלמו בי. מושב שקף מוקף בגבעות החמד האופייניות לשפלה, וזו הייתה חוויה מרנינת לב. חיים מציע טיולי סוסים למשפחות מגיל 12 כשאפשר לצאת לטיול קצר של שעה, הכי טוב שעתיים אבל אפשר גם שלוש, שמתחיל בהדרכה בחווה. ילדים צעירים מוזמנים לחוויה של שיעור סוסים הכולל משחקים ולמידה חווייתית מיוחדת. http://www.regaimshekef.co.il/

17:00

אירוח כפרי

קיבוץ שדה יואב, נמצא בשולי השפלה, אבל המיקום שלו נהדר לטיולים באזור. מתחם האירוח הכפרי כולל 26 יחידות משפחתיות, לזוג + 2, שבכל אחת מטבחון קטנטן ומרפסת אישית. כיוון שמדובר באירוח קיבוצי, אז מדובר במקום פשוט, בסיסי אבל נקי ומטופח. יש גן קקטוסים מקסים ליד, בקיץ בריכה ומבנה מועדון לכאלה שמגיעים בקבוצות או חבורות של משפחות. בקרוב ייכנס המקום למהלך של שיפוץ, כך שהמתחם ישודרג בהדרגה וצפוי להתחדש ולהתייפות. http://orhan-yoav.co.il/

ואגב לינה, משפחות מהמגזר הדתי, ישמחו לגלות את מדרשת הדרום בישוב נטע. היישוב החדש שוכן בדרום מזרח שפלת יהודה, והאכסניה נותנת מענה של תוכן בחגים ובחופשות כולל סיור במקום בשבת.

19:00

ארוחת ערב

כבר בכניסה למסעדת כרמים מושפעים מהאווירה הנעימה. החלל הרחב, התאורה הרכה והעיצוב הצעיר אשר משלימים את התפריט של השף סהר רפאל. כרמים היא מסעדה וותיקה, מוכרת ומבוקשת באזור, ואם מגיעים בסופי שבוע, ממש רצוי להזמין מקום מראש. המסעדה, שממוקמת במושב סגולה, מציעה תפריט שמתרענן פעמיים בשנה, אך הבסיס שלו: בשרים, דגים ופירות ים, לא משתנה. יפרח ארצי, בעלים אף הוא, אומר שהריענון מכניס עניין וגיוון ומאפשר שימוש בחומרי גלם עונתיים. גם ההגשה מאוד מיוחדת. את סלט הקפרי של מוצרלה וירקות קיבלתי על בריוש נימוח עם שמנת חמוצה וקוביות פלפלים קלויים שאני אישית מאוד אוהבת. דג הלברק נח על מצע קפונאטה סיציליאנית – תערובת ירקות טעימה להפליא ומעליו פס חמאה מתובלת ואפילו הקינוח הקלאסי קרם ברולה הוגש בטריו עם דסקיות פילו, בננה מקורמלת ורוטב טופי שעיטר את המנה. https://cramim-sgula.co.il/

 

08:00

ארוחת בוקר

חדר האוכל הקיבוצי כבר אינו משרת את חברי הקיבוץ, אלא רק את אורחי האורחן. ארוחת הבוקר מוגשת לאורחים באווירה כפרית עם מפות משובצות ומגוון כיאה לארוחה קיבוצית. יש בארוחה כל מה שצריך – מגוון גבינות, ירקות, ביצים לחם ועוד.

09:00

פסטיבל 'ירוק ולא רחוק' יתקיים במשך שלושה סופי שבוע בין התאריכים 8-23.3, ויכלול לצד טיולים וסיורים בטבע, גם אינספור פעילויות, הופעות, שווקים כפריים, סדנאות וירידים – קחו את כל המשפחה ואל תחמיצו פסטיבל ססגוני שמח וירוק!    http://yarok.touryoav.org.il/

קצר ולעניין: הפסטיבל הכי ירוק שיש

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!

עוד בקטגוריה