24 שעות של בתים פתוחים במועצה האזורית גזר

אזור השפלה נושק למישור החוף והוא משמר שטחי חקלאות מוריקים כל השנה, המעטרים כמה גבעות חינניות. בשטח הזה נמצאת גם המועצה האזורית גזר, אזור קטן, משובץ בקיבוצים ובמושבים ועתיר באנשים נפלאים שפותחים את ביתם ועושים תיירות קצת אחרת.

14:00

ציור אינטואיטיבי

כשנכנסתי לחצר של אתי גירון בקיבוץ גזר, היה ברור שמדובר באומנית. סככה מלאה בצבעים, מכחולים, כלי קיבול ושלל חומרים קיבלה את פניי ורצפה מעוטרת בנתזי צבע, רמז לעתיד לבוא. אתי היא אישה קטנה מלאה בטוב ובאהבה ויש לה סיפור מעניין. ערמות הציורים בסלון יכולות לתעתע כי היא מציירת רק ארבע שנים, וזאת לאחר שמעולם לא היה לה קשר לציור. תשאלו איך? גם אני שאלתי והיא סיפרה שחוותה אירוע רוחני מטלטל, תקשור שהאיר לה את החיים ומאז היא פשוט מציירת באופן אינטואיטיבי בלבד, תוך כדי תקשור מבלי להבין מניין זה נובע בה. התוצאה מפעימה. יש לה המון ציורh אבסטרקט מרהיבים, ססגוניים ועשירים. היא מציירת על קנבס, על חומר אקרילי, יש לה ציורים על אריחי קרמיקה בסלון או על רצפת הפרקט במטבח, חלקם בכלל ממקור אבוריג'יני. היא לא מתכננת דבר ולדבריה "זרמתי עם מה שקרה כי משהו בי נפתח והוא מלא באהבה לעולם". אתי הציגה בכמה תערוכות, אבל אפשר להגיע אליה, ליהנות מהעבודות ולהשתתף בסדנת ציור תוך כדי תקשור,  התכנסות פנימית וחיבור. בזמן שהיה לנו לקחנו חלק בפרויקט 'קהילתי' – ציור שמשותף לאורחים שלה וכל אחד מוסיף ומצייר בו חלק משלו, וזו הייתה חוויה מדיטטיבית משהו.

cפייסבוק: שורשים – אומנות מדיטטיבית מקורית אתי עדנה גירון

15:30

סדנת טעימות גלידה

אין כמו שעת צהריים חמה של קיץ להתענג על גלידה, אבל לא גלידה רגילה אלא כזו שמישהו השקיע והכין במו עצמו. כזה הוא דיוויד ליישמן, אף הוא מקיבוץ גזר, עולה חדש מארה"ב שלצד עיסוקיו בתחום החינוך היהודי, הוא גם חובב גלידה גדול. זה התחיל כתחביב אי שם בשנות ה-70 כשהכין מיני גלידות, ניסה שילובי טעמים וחומרים, הוסיף מרקמים, קנה ספרים, בחן מכונות והשתפר כל הזמן. כשיצא לפנסיה כבר היה די מקצוען והחליט להתמקד בגלידה, ללמד ולעשות סדנאות טעימות. אז ללמוד יש הרבה אפשרויות, אבל סדנת טעימות – זה כבר מוצר חווייתי ולא שגרתי.

דייויד מדגיש שהוא רוצה לעשות מהפכת גלידה כמו מהפכת היין שהתרחשה בארץ, אז הוא מלמד איך טועמים גלידה, בדיוק כפי שעושים עם יין, מתמקדים בריח, בטעמים בתחושות וכדומה. וכך ישבנו סביב שולחן והתחלנו. את טעימות הגלידה הוא מוזג לכוסות אספרסו שאסף מכל העולם, כך שכבר יש חוויה בינלאומית. התחלנו בוניל ושמענו שמדובר במוצר היקר בעולם (אולי לא כמו קוויאר איכותי, אך עדיין מאוד יקר), וככל שהתקדמנו לטעמי הבננה, השומשום, הנקטרינה והתפוז עד השוקולד והמנטה ואחרים, הוא הסביר שכל סוג שונה בהרכב שלו בגלל הבדלים ברמות השומן והנוזלים שחייבים לאזן. לכל גלידה הוא מוסיף סוג של ליקר, שמונע קפיאה, וגם תוספות שתורמות למרקם מעניין בפה. טעמנו 11 טעמים בסך הכל, מעט מכל אחד כדי לא להתפקע, וזה היה כל כך טעיםםםם. אזהרה: כמעט התעלפתי מהמנגו והקרמל המלוח – ראו הוזהרתם.

הסדנאות מתאימות לזוגות משפחות וקבוצות קטנות עד 30 איש והן נמשכות שעתיים עד שלוש.

https://www.leichcream.com/

18:00

צימר רומנטיכאן

יש בכרמי יוסף צימר אחד בלבד, שהקים דודו אהרונוב, צימר עם קונספט. היחידה נמצאת במפלס התחתון של ביתו, עם כניסה נפרדת וחצר גדולה עם נוף נהדר לכיוון מערב. היחידה עצמה די גדולה ונחמדה. לא מדובר בצימר מפואר אלא במקום עם פשטות ונוחות. יש מטבחון די גדול, פינת ישיבה קטנה בחדר ומוסיקה נעימה שהתנגנה כשהגענו. בחצר יש פינת אוכל, פינת ישיבה מול הנוף וג'קוזי מקורה. דודו מימש כאן את תחביביו וההיצע רחב. לצד אירוח בצימר יש אפשרות לטיפולים ועיסויים וגם חבילות ספא לזוגות או קבוצות קטנות. כיזם רב פעלים שידו בכל, הוא עושה גם ערבי קונספט – קבלות שבת או מפגשים עם סדנא/הרצאת אורחת, כולל הרצאה שלו 'לחיות את החיים' וארוחה שהוא מבשל, כל פעם בסגנון אחר.  מי שמגיע מרוויח ערב נעים, חברה טובה, הרחבת אופקים, אוכל מגוון ושקיעות מרהיבות.

http://www.romantikan.com/

20:00

ארוחת ערב – בישיק

שלוש פעמים בשבוע נפתחת מסעדת בישיק במושב משמר איילון והיא הומה אדם החל משמונה בערב ועד חצות. ניר בישי, בן המושב והבעלים הלך על הקונספט של אכול כפי יכולתך מסיבה מאוד פשוטה. כבשלן חובב הוא נהג להכין לחברים בשרים מעושנים, נקניקיות מיוחדות ובהמשך גם בירה שלמד לבשל ותמיד חלם על מקום שכונתי לחברים.  לקראת סוף 2016, פתח את המסעדה במטרה לארח ולהמשיך לתת ברוחב לב ולכן שיטת 'הכל כלול' התאימה לו. היום מדובר בעסק משפחתי. אביו מסייע על הגריל, אמו מכינה מדי יום את כל הסלטים, אחיותיו באירוח, רעייתו בקשרי לקוחות ויש גם אחיינים מלצרים. ניר מדגיש שאת הכל בנה במו ידיו תוך שימור הפשטות והמקוריות המקומית, אבל אורח מבחוץ מבחין שמדובר במקום מבוקש, שצריך להזמין מקום מראש ואחרי שטועמים מבינים גם למה. ראשית מוגשים לשולחן מגוון סוגי סלטים כולל לחם שנאפה במקום, חומוס, פלאפל, קרפאצ'ו ופלטת מעושנים. בהמשך ובהדרגה מגיעים שלל בשרים מהגריל, עראיס, קבב, שיפודי סינטה, אנטריקוט, כבד עוף, פילה ועוד. האירוח כולל שתייה חופשית כמו יין מיקב בראון הסמוך, בירה של ניר (שמיוצרת בגרמניה) ומשקאות קלים ובסוף גם קינוחים. שימו לב שיש כמה סוגי בשרים וקינוחים בתוספת תשלום ובעיקר בואו רעבים. מאוד.

בפייסבוק: בישיק המבשלה

08:00

קפה וטיול בוקר

קפה מול נוף השפלה המתעורר הוא בהחלטה חוויה מרגיעה, שאחריה יצאנו לטיול קצר. שביל עפר מוביל משולי הישוב לתל גזר הצופה אל נופי האזור. התל ההיסטורי גדול וחשוב ויעידו על כך איזכוריו בשלל תעודות וכתובות עתיקות כולל מהתנך. בימי שלמה המלך נבנה כאן שער, כנראה חלק ממצודה ששמרה על המקום, נתגלה כאן מפעל מים מרתק וכתובת גזר שנמצא פה, ונחשבה במשך פרק זמן ארוך לכתובת העתיקה ביותר, תיארה את הפעולות החקלאיות לאורך השנה.

09:00

ארוחת בוקר

כשמזג האוויר מאפשר זאת, אז ארוחת הבוקר מוגשת בפינת האוכל שבחצר ושולחן ערוך בכל טוב, היה יופי של קבלת פנים אחרי טיול נעים. דודו מכין ארוחה לא קונבנציונלית שכוללת שקשוקה אישית, סלט ירקות, פלטת גבינות קשות, טחינה, דגים מלוחים אבל גם ברוסקטה עגבניות, פלפלונים קלויים ממולאים גבינת שמנת בטעמים וגבינת עיזים מותכת ברוטב סילאן. מתוך שאיפה שלא ליפול לשבלוניות הוא דבק ביצירתיות, ומכין אוכל מיוחד שיכול להשתנות בהתאם לעונה, לחומרי הגלם או למצב הרוח, העיקר שהיה טעים ומשביע.

 

10:30

פסל על הגבעה

קיבוץ משמר דוד היה הראשון שהתפרק אי שם בשנת 2001, וגדי פריימן, שהיה אז חבר משק, זוכר זאת כאירוע דרמטי. עוד קודם לכן, לצד תפקידיו החקלאיים בקיבוץ, הוא חטא ושלח יד בפיסול, אך הפירוק היטיב עמו במובן מסוים כשנאלץ למצוא עיסוק חדש והפך את התחביב למקצוע ובהמשך נעשה פסל בעל שם עולמי. ולמרות זאת גדי הוא איש פשוט וצנוע, איש שיחה מלבב, יצירתי, חרוץ ואיש עבודה של פעם. את הסטודיו שלו הוא מיקם על גבעה היסטורית בשולי הקיבוץ שבראשה ניצב מבנה אבן עתיק שנותר מחולדה הערבית ושימש כמטבח של חטיבת הראל בימי קום המדינה. גדי מייבא אבנים ומפסל בהן גם לא מעט דמויות נשיות, אבל ההתמחות שלו היא בפסלי ברונזה צבועים, והוא האומן הראשון בארץ שיצר בטכניקה הזו. גדי מספר שכל תחום שבו הוא נוגע, הוא חוקר ולומד לעומק, עושה ניסיונות ולומד מכישלונות ועבודותיו מרשימות, יש בהן קווים זורמים וסמליות. הוא מייצר פסלים גדולים לגופים ומוסדות וקטנים יותר לשוק הפרטי ולגלריות, ומשהגענו לטריטוריה שלו, היה קשה לעזוב. גדי אוהב לארח, משפחות או קבוצות, כולם מוזמנים אליו בתיאום, הוא יכין לכם קפה, יספר סיפורים, ייתן הסברים ויעשיר את עולמכם באומנותו המיוחדת.

0504003682

12:00

מספרת ומציירת

קפיצה קטנה למושב יד רמב"ם הביאה אותנו לליזה ברדוגו, ציירת שכשרונה התגלה כבר בגיל אפס. ליזה עלתה לארץ ממרוקו כשהייתה בת ארבע, והיא מספרת שכבר אז ערבבה תבלינים במים וציירה בהם. בהמשך חיה 15 שנים בדרום אפריקה שם למדה אומנות, ציירה וקצת המציאה טכניקות עם חומרים שהיו בהישג ידה ועשתה גם תערוכות. יש לה כמה סגנונות, היא סקרנית מאוד, ועל אף שעיסוקה העיקרי הוא כספרית וקוסמטיקאית, היא מוצאת זמן לאהבתה הגדולה – ציור. כשנכנסנו לביתה, היה נדמה שהגענו לגלריה. עשרות כני ציור ועבודות היו פזורים בסלון סביב פינת האוכל על הקירות ובגלריה העליונה. הרבה צבע, הרבה חיים וחיוניות ניכרים מהם, ולכל אחד יש מבחינתה סיפור שלם, כמו חייה שרצופים בעליות ומורדות. עבודותיה מוצגות בגלריות ובתערוכות בארץ ובעולם, והיא אומרת שהיום היא "מדברת עם צבע, עושה דיאלוג עם קנבס ועובדת מהלב".  בימים שני ושבת היא עושה מעין בית פתוח, ומקבלת אורחים, בתיאום מראש, לביקור ושיחה והיא תמיד מוכנה לארח ולפגוש אנשים. ניכר שהיא הייתה מאוד נרגשת, ואל מול עבודותיה המקסימות, גם אנחנו התרגשנו.

052-2686019

13:00

אירוח ביתי

אירוח ביתי הוא כבר לא טרנד חולף, אלא תרבות חדשה שהולכת ומשתרשת ומביאה אתה אותנטיות, צבעוניות, מפגשים בינאישיים והמון חוויות, לכן ההיכרות עם אופירה בר ממושב פתחיה, פתחה לנו את הלב כשהיא פתחה בפנינו את ביתה. בר חובבת בישול גדולה שאוהבת גם לארח, וגדלה במושב על אוכל הודי אותנטי. את המעבר לאירוח ביתי כהלכתו, עשתה רק בתחילת 2018, בעקבות טיול שורשים משפחתי להודו. "זה החזיר אותי לאוכל של פעם, לשורשים לסיפורים, לילדות ולבית אמא  והריץ אותי קדימה" היא מספרת כשחיוך גדול נסוך על פניה. ככל שחולף הזמן היא נפתחת אלינו, משתפת, צוחקת בקול גדול (גם כי היא מנחת סדנאות צחוק) והופכת את ארוחת הצהריים לחוויה מלאת שמחה. על השולחן יש כבר שלל מטעמים הודים אותנטיים כמו צ'מנדי, מסאלה דושה, דאל ועוד, ולמי שלא בקי במונחים, אספר שהיו שם מעין פנקייקים שמילאנו בממרחים שונים של קוקוס, עדשים, בוטנים ותבשילים כמו תפוחי אדמה, בטטות ועוד. היו גם פסטלים במילוי ירקות, בהמשך היו כמה סוגי דגים ברוטב אדום או ברוטב קוקוס, עוף בקוקוס ופרגיות עם בטטות. ההודים משתמשים המון בכוסברה, בקוקוס, בגרגרי חרדל, קארי ואפילו חומץ. מלבד מנה חריפה (שלא טעמתי מהפחד) האוכל היה מיוחד וטעים, ללא תיבול יתר, ובכמויות שיכלו להספיק למשפחה. ואכן אופירה אוהבת לארח משפחות, ומי שיגיע לביתה שלא יוותר על הסטודיו של צביקה בעלה, אמן רב תחומי שעוסק בציור, קרמיקה אבל מתמחה בזכוכית. עבודותיו ממלאות את החלל והקירות בתמונות פסלים, מנורות, ויטראז'ים ועוד.

האירוח הוא למינימום ארבעה אנשים ובתיאום מראש.  0544210646

14:00

בסוף השבוע האחרון של חודש אוגוסט יתקיים במועצה האזורית גזר, בפעם החמישית, פסטיבל חוויה בכרם. הפסטיבל יפגיש את הקהל עם אמני האזור, החקלאים, היקבים והבשלנים, בשלושה ימים של חגיגה משמחת. ביום חמישי 30.8 יתקיים ערב יין בו ישתתפו יקבי הבוטיק מהאזור, ביום שישי 31.8 ושבת 1.9 יתקיים יריד אומנים בכרמי יוסף, ובמקביל יהיו גם 'בתים פתוחים' בכרמי יוסף ובמושב סתריה. בכניסה לכל ישוב תחולק מפה התמצאות עם הבתים המארחים. עוד יתקיימו בפסטיבל מופעי מוסיקה של להקות מקומיות וכן מופע של ישראל גוריון ואסף אמדורסקי.

פרטים בפייסבוק: מועצה אזורית גזר

קצר ולעניין: פתיחות מכל הלב

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!