24 שעות של חווית טעמים בעמק יזרעאל

מדי חורף מתקיים בעמק יזרעאל פסטיבל שכולו חוויות של טעמים בעמקים, שילוב של אזור כפרי שהחורף הוא שעתו היפה, אוכל מעולה, שפים מארחים, תוצרת חקלאית ממיטב העמק והמון אירועים שמחים. הכינו את הקיבות.

עמק יזרעאל הוא סמל לחקלאות ולהתיישבות בארץ ישראל, וגאולת הקרקע היא חלק מהדנא המקומי, שפועמת עד היום במרחב חקלאי כפרי פורה. בין השדות המוריקים בחורף בירוק עז ליערות האלונים הפראיים, משובצים בו ישובים כפריים ופינות מלאות חן וקסם, והמון מסעדות ובתי אוכל יוצאים מן הכלל. בואו רעבים.

11:00

דרך הקפה

אחת היוזמות המיוחדות בעמק היא של 'דרך הקפה' שכרגע כוללת שלוש עגלות קפה שפזורות במרחב: ביקנעם 'אייה על כוס קפה', תחנת קפה באלון הגליל, או בקפה 79 בכניסה לקיבוץ הסוללים. מהיכן שלא תגיעו, כדאי להתחיל את הטיול באחת התחנות האלה. ביקנעם תתארחו בחצר ביתה של איילת לביא החייכנית, שהוסיפה עם הזמן לצד הקפה גם כריכים ומאפים לקחת ועם הביקוש גם ארוחות בוקר מתובלות בממרחים ומטבלים מעשה ידיה להתפאר (אפשר לקנות הביתה). הקפה כשר ולכן סגור בשבת, אבל כל ימות השבוע הפך למקום מפגש תוסס ושמח. בכניסה לקיבוץ הסוללים, מול נוף הורס, ינעימו את זמנכם ירון וסמדר הרשקוביץ עם מאפים, טוסט 'הכל כלול' ובשבת גם ג'חנון. האנשים נהדרים, הקפה מושלם, והאווירה הכי שיש. גם באלון הגליל פועל קפה פרסקו של אהובה ואלון כהנר,  בית קלה שמתמחה בהכנת תערובות והם גם משווקים קפה ומציעים מוצרים נלווים להכנתו. לצד קפה יש עוגות ועוגיות והמקום כשר. בקרוב יעברו לזרזיר.

https://www.facebook.com/ayecoffee/
https://www.facebook.com/cafe79hasolelim/
http://www.frescoffee.co.il/

12:00

טיול בנחל בית לחם

נחל בית לחם, הוא נחל קצר שמקורותיו באזור אלונים וסופו בנחל הקישון, והוא לא נחל מוכר אבל יש לאורכו כמה מעיינות שמזינים אותו כל השנה. עם השנים הוא הפך לתעלה בשל שטחי החקלאות, וסר חנו הטבעי, אבל פרויקט שיקום של רשות ניקוז ונחלים קישון, הפך קטע ממנו, בין רמת ישי לכפר יהושע ( 4.7 קילומטרים) לאטרקטיבי במיוחד. הרשות הרחיבה את הנחל ומיתנה את גדותיו כדי לשוות לו את המראה הטבעי, ובקרוב תשוקם גם המערכת האקולוגית עם צמחיית גדה שתמשוך אליה בהמשך גם בעלי חיים. על הגדה המערבית סללו לנוחות התושבים והמטיילים שביל להליכה, ריצה או רכיבה שיש לאורכו כמה נקודות עניין. אפשר להתחיל את המסלול משני הצדדים, לעשות את כולו (דורש הקפצת מכוניות) או ללכת ולחזור – בכל מקרה לא תצטערו.

14:00

ארוחת צהריים

מול שדות נהלל שוכנת מסעדת אוקטגון שפועלת במקום משנת 2001 וכבר הפכה למוסד בעמק. בעשור השני נעשו בה שינויים שבחלקם הוציאו מנות מיתולוגיות מהתפריט אבל התחדשו במנות עדכניות. המקום הזה נותן מענה מגיל שנתיים עד שמונים דהיינו קולע לחך של כל גיל. יותר מזה במיוחד למשפחות הוצבו בחצר מתקני משחקים, ובמסעדה יש תפריט מיוחד לילדים ודפי צביעה/חידות. חוץ מזה יש למסעדה חיבה ללוקאל פטריוטיזם ורבים מהפרודוקטים מגיעים מחקלאים ויצרנים בעמק.  מי שכבר היה חוזר כי האווירה מאוד אישית ונעימה, הקהל כאן זוכה לבטא את דעתו והבעלים – מקשיבים ועושים התאמות כשצריך, ואולי זה סוד הקסם. והאוכל? משובח ביותר. התחלנו במרק, המשכנו בסלט נהלל שעליו נכתב בתפריט 'תסתכלו מהחלון'. המשכנו עם קממבר על הגריל עם ריבת קולורבי, כרובית אפויה, דג על מצע ירקות מוקפצים נימוחים ונפלאים וכמובן קינוחים מעלפים. המגוון עשיר ויש בצהרים גם עסקיות נהדרות. אם תבחרו להגיע לכאן בערב, תיהנו לא פחות מאווירה חמימה ושימו לב. מדי חודש וחצי מתארח במקום יקב ובהתאם ליינות מופקת כאן ארוחת ערב מיוחדת של ארבע מנות לארבעה יינות. זו הזדמנות עבור השף להכניס חומרי גלם חדשים לפרק זמן קצוב שמתבטאים גם במנות 'ספיישל' לאורחי המסעדה. ערבי היין הללו מבוקשים מאוד, צריך להזמין מראש ועקב הביקוש מתקיימים שני ערבים שכאלה בזה אחר זה. האירוע הבא יארח את יקב שדות ויתקיים ב-9-10.1.
www.octago.co.il/

16:00

מעין הסוסים

נחל ציפורי הוא גם פרויקט ששוקם על ידי רשות ניקוז נחלים קישון וקק"ל, והתוצאה מרנינת לב, אבל לאחרונה הושלם עוד חלק בפרויקט עם סיום הטיפול במעיין הסוסים ליד כעביה. בעבר היה המעיין מלוכלך ומוזנח אך בשיתוף עם הקהילה נעשו במעיין שיקום ופיתוח לטובת המקומיים והמבקרים. המעיין נובע לתוך בריכה בנויה והוא נוקה, גבולות הבריכה טופלו הוסיפו שטח מרוצף נוסף חסום בקיר אבן נמוך שמשמש גם ספסל ישיבה. המים יוצאים מהבריכה בפלג קטן ומקסים שזורם בתוואי מדורג (כדי לחמצן את המים), נטעו עצים חדשים מסביב והוסיפו פחים של פרויקט 'מהפח' שלקחו על עצמם תושבים מהסביבה. בעתיד שואפים להקים במקום מיזם תיירות משותף לחקלאים, לשקם את הנחל לכל אורכו עד טחנת הנזירים ולהפוך אותו לציר טיול מרכזי.
בפסטיבל יתקיים כאן אירוע ערבי דרוזי יהודי עם דוכני אוכל שיחשפו את פרויקט נשים מבשלות מהכפר כעביה הסמוך, מופע מוסיקה עם להקה מקומית ועוד (19.1, 9:00-15:00).

17:00

שבט אחים

לפני למעלה מעשרים וחמש שנים, הגיעו לכפר טבש כמה משפחות יהודיות, חלק מחזונו של המוכתר דאז, והן חיות בו עד היום. אירית ויזהר עוסקים גם באירוח, אבל מסוג אחר. בחצר ביתם יש פינות 'זולה' שפזורות בשטח הגינה הטבעית, ומשמשות שלוש אפשרויות אירוח. בכניסה יש חאן שנועד לקבוצות. יש בו מטבח פינת ישיבה ומחצלות וכמובן ערימת מזרונים שמתאימים עד 25 איש. במרכז החצר קרון רכבת אותנטי ששימש את קו הרכבת חיפה בירות במאה שעברה, שיזהר שיפץ והפך לצימר קטן פשוט אבל מלא חן. ויש גם דירת אירוח פשוטה צמודה לביתם. שימו לב שמלבד בדירה, גם בחאן וגם בקרון אין שירותים ומקלחת צמודים, אלה נמצאים בחוץ  ומשמשים את כולם, וזה חיסרון בעיקר בחורף. בעתיד מתכננים השניים להוסיף לקרון חדר רחצה פרטי שישדרג את החוויה אם כי בכל מקרה הלינה בקרון מיוחדת מאוד. יש בו פינת מטבחון עם כירה חשמלית, כלים לבישול ואכילה (כולל סירים) מקרר קטן וערכת קפה, פינת ישיבה וכמה ספרים, וגם משפחות קטנות (עד זוג +2) יכולות ליהנות ממנו. ככלל המתחם הזה לא שגרתי. הוא לא מפונפן ולא מעוצב, אלא מביא אתו פשטות וחיבור לאדמה. לילדים יש פינת חי, שעוברת בימים אלה שדרוג ובינוי, ויש נוף שהולם בעוז בעיניים ומרתק ביופיו ואווירה משחררת.
https://shevet-ahim.co.il/

19:00

ארוחת ערב

בלב טבעון פועל מאמצע 2017 בית קפה ומסעדה 'גרוב קפה', שבתוך זמן קצר הצליח לעשות מה שקודמיו לא הצליחו – לייצר תפריט איכותי, מגוון, שמתאים לבילוי רומנטי אבל גם משפחתי, כזה שמשתנה ומתעדכן כל הזמן ושומר על רעננות וחדשנות, ומקפיד על הכנת כלל המוצרים בעבודת יד בלבד. הקהל כאן משולב בין תושבים למטיילים מזדמנים או כאלה שהגיעו בעקבות המלצה, כך או כך, בעוד אני טועמת מסלט החלומי, הפוקצ'ה המלאה בכל טוב והסלמון הנימוח, קיבלתי לכך גם חיזוק. כמה מאורחי המסעדה, ביקשו לשתף אותי (העיתונאית) בחוויית הארוחה שהייתה להם, וגמרו את ההלל על האוכל, מידת העשייה, הטעם המשובח והדיוק. זה היה מפתיע אבל כל כך אמתי ולכן גם מרגש. שימו לב שבצהריים יש גם ארוחות עסקיות.  https://www.facebook.com/GrooveCafeTivon/

21:00

בקבוקים

עוד בתוככי קרית טבעון, אחרי שהתפתלנו עם הכביש לא מעט, הגענו לבקבוקים, ונגמרו לנו המילים. כבר בצעד הראשון פנימה, קלטנו ווייב אחר לגמרי, לא דומה לשום דבר אחר. ראשית  מדובר בבר יין חנות ומעדניה. סמדר וגל שחם הקימו עסק לטעימות והדרכות יין מתוך האהבה ליין ולמה שהוא מביא אתו. אחר כך פתחו כאן חנות יין, הוסיפו מקרר גבינות ודליקטסים מיוחדים מכל העולם ואז גם עלה ביקוש לשבת במקום וכך הפך המקום גם לבר. סמדר היא אדריכלית ואחראית על עיצוב המקום בסגנון 'בלגן מאורגן'. החללים גדושים בארגזים, חביות, בקבוקים, מארזים ועוד, הקירות עמוסים במדפים ועליהם יינות מכל העולם, ובין לבין פזורים שולחנות מלאים באורחים שבעי רצון. סמדר שהחלה כחובבת יין  התמקצעה ומכירה את היינות כאילו היו ילדיה ולכן השיח עם הלקוחות מאוד אישי. הקונספט כאן מעניין כי האורחים קונים בקבוק יין במחיר מדף בתוספת דמי שירות והמעדניה מספקת פלטות של גבינות, נקניקים, ממרחים ומטבלים ושתיה חמה. יש להם מאות סוגי יין, הם מזמינים לכאן ייננים ושפים לערבי קונספט ובימי רביעי יש ערב ג'אז חי. מדובר במקום קסום לבלות בו ערב נפלא על בקבוק יין ונשנושים – ההנאה מובטחת.
www.bakbukim.co.il/

08:00

ארוחת בוקר

את ארוחת הבוקר אפשר לאכול בחצר, כשמזג האוויר ידידותי, וליהנות מאוויר טוב ותחושת פיקניק. ארוחת הבוקר כאן מותאמת לאווירה הפשוטה של המקום ולכן בסיסית ולא יומרנית. למשפחות עם ילדים זה לרוב מספק ויש חביתה, ירקות, לחמניות, גבינות, זיתים חמאה וריבה.

09:00

קטופותי

קטיף עצמי הוא חוויה משפחתית מגבשת שלא רק מקרבת לאדמה ולחקלאות, אלא נותנת דרור לילדים ומרחיבה את דעתם והנאתם. במתחם קטופותי בבית לחם הגלילית, יש 45 דונם של שדות, חממות ובוסתן לקטיף עצמי. עיקר הגידולים הם ירקות שמשתנים בין העונות, חלקם בחממות, כולל תותים בחורף, ובבוסתן יש שלל עצי פרי. הקטיף מתקיים כל השנה, ובמחיר הכניסה אפשר לקטוף ולאכול חופשי. בתוספת תשלום אפשר לקבל סלסלה, למלא אותה בכל טוב השדה ולקחת הביתה. מלבד העובדה שכאן ילדים חווים חקלאות ורואים מהיכן מגיע האוכל, יש כאן גם פינות יצירה, תה וקפה חופשי ובשבת עמדה של פיתה בטבון (בתשלום נוסף). כאן כדאי לקחת את הזמן. יש המון שולחנות וספסלים, אפשר לעשות פיקניק, לשוטט בין החלקות, ליהנות מצבעים טעמים וריח של אדמה, ולהתנתק ולו לכמה שעות מהעולם החיצוני המהיר לטובת 'סלו טוריזם'.
http://ktofoti.co.il/

11:00

פסטיבל חווית טעמים בעמקים מתקיים מדי שנה בחודש ינואר והשנה יארח אירועים קולינריים ותרבותיים, שווקים חקלאיים, תחרות בישול טיולים מודרכים ועוד. המסעדות המשתתפות יגישו תפריטים מיוחדים במחירים מיוחדים שנעים בין 79-119 שקלים.
הפסטיבל יתקיים בתאריכים 14-25 בינואר. ב-13.1 יתקיים ערב הפתיחה המסורתי בקיבוץ יפעת.
https://www.hafaka-ivrit.co.il/1.html

קצר ולעניין: העמק הוא טעים

סיימנו 24 שעות,

להתראות,

חיבוקים ונשיקות!

עוד בקטגוריה